Reisebrev fra tur til Torås fort og Verdens ende 6. sept. 2023


Mange spennende steder finnes bare noen timer unna oss i Kongsberg. Torås fort er et av dem. Kristin, leder i KOGP-arr, frekventerer ofte kystområdene til sjøs rundt Tønsberg foreslo dette og Verdens Ende som en dagstur. Ukjent for de fleste i KOGP ble likevel turen fulltegnet. Busstur på morgenen brakte 58 pensjonister vel frem til fortet som ligger på Tjøme ganske skjult i et terreng som har både fjellkoller og dype kløfter. Stedet var nok ideelt til anlegg av kanonstilling som i sin tid d.v.s. slutten av 1930 tallet skulle danne Oslofjord festning med flere kystfort. Men norsk forsvarsutbygging var og kanskje er langvarige prosesser så med oppstart i 1939 var fortet ikke ferdig til 9.april. 1940 da det kunne yt motstand mot den tyske invasjonen. Det ble i stedet overtatt og ferdigstilt av okkupasjonsmakten. Deretter hadde det etter krigen sin videre tid som del av det norske kystartilleriet i hovedsak som utdanningssted frem til 1999 da det ble lagt ned og sikret.


Se flere bilder lenger ned.


Så skulle man tro at historien sluttet der. Men der begynner en ny æra av Torås som senter for krigshistorien i Tønsberg/Tjøme området. Etter å ha styrket oss på kaffe og boller ble vi videre tatt hånd om av en nåværende interessegruppe for bevaring og utvikling av fortet som museum. Rundt 30 medlemmer bruker store deler av sin fritid til dugnader, kafedrift og omvisning. Våre to glimrende omvisere guidet oss gjennom fortets militære installasjoner bl.a. kanonstilling og signaleringsanlegg og i tillegg en historisk samling av våpen og utstyr i haller lagt inne i «berget det blå». Sterkest inntrykk var nok historiene som fortalte om stort mot og viljestyrke fra mange personer som sto frem med sin overbevisning om å forsvare Norge som et fritt og uavhengig land. Små ressurser ble til stor innsats. Historien om ungdommen som syklet til styrkene i kamp på Romerike og falt der var svært sterk.


Vi berømmer interessegruppen som drifter stedet og bygger det trinn for trin til et kulturhistorisk senter på nasjonalt nivå. De har lagt et enormt arbeid i stedet. Det var vel verd å oppleve og har allerede fått en kulturpris.


Neste stoppested var Verdens Ende med Ferder Nasjonalparks besøkssenter. Her var det nydelig lunsj på Verdens Ende Spiseri. Kylling på risottoseng og creme brulee gikk ned med velbehag.


Så fikk vi fra Eimund Sand et fascinerende foredrag om natur og former som skaper seg til kyst-formasjoner til glede både for kunstnere og vi andre som alltid tiltrekkes av overgang mellom land og sjø. Det gir balanse i vår sjel. Eimunds presentasjon av hvordan naturen danner enkle og kompliserte former ut fra basis geometriske strukturer var til stor overraskelse og begeistring for oss som overvar presentasjonen.


Så med litt vandring rundt på svabergene og en kanelbolle og kaffe var det busstur tilbake til Kongsberg.


Med godt varmt vær, selv uten full sol, og mye å se og høre hadde vi en interessant og fin dag.


Mest takk til Kristin som sto for opplegget for denne turen.


Ole Chr. Ous