Reisebrev fra tur til Sjøfarts- og Folkemuseet 11 oktober 2023


To av Bygdøys flere museer, Norsk Maritimt Museum og Folkemuseet var denne gang mål for KOGP dagstur. For mange av de 35 medlemmene som fylte bussen fra TeamTour var nok dette ikke helt ukjente steder, men som for undertegnede, besøkt sist for mange ti-år siden.


Vi startet med kaffe og kanelbolle på Maritimt Museum for deretter å ta en runde med omvisning i to av museets avdelinger, malerisamling og fartøy modell bygging. Den første, Gram samlingen, viste et stort spenn av presentasjoner fra både fartøyer og maritimt inspirerte situasjoner fra seilskutetid til mer moderne fartøyer. Samlingen ble presentert av en kunnskapsrik formidler.


Vi fortsatte i modellverkstedet hvor det nå ble arbeidet med å bygge en replika av et vikingskip utlånt fra Gogstad funnet. Igjen en svært kunnskapsrik og flink formidler som fortalte om vikingetidens kompetanse innen valg av tresort, hovedsakelig eik, og bearbeiding som fulgte treets struktur. Det ga et fartøy med styrke og smidighet for å tåle grov sjø. Datidens bearbeiding, i hovedsak med øks, fikk til bord ned mot centimeter tykk plank som ga lav vekt, men hadde treets langsgående struktur for god styrke i behold. Utrolig fascinerende presentasjon og også like fascinerende at museet med samme redskaper nå var i gang med et tilsvarende replikabygg.


Resten av besøket var på egen hånd i en stor samling av modeller og opplegg for å vise hvor mye maritimt miljø har hatt å si for landet vårt både for kommunikasjon og base for fiskerinæring og handel med resten av verden.  Etter en runde rundt museet i godt varmt høstvær fortsatte vi til Folkemuseet.


Her var det lunsj på Kafe Arkadia og samling av krefter til en runde på noen av museets samlinger. Vår gruppe startet i det «Gamle Oslo» hvor en bygninger fra Enerhugen til all lykke ble flyttet hit før moderniseringen til blokkbebyggelsen tok over. Her så vi hvordan det i første halvdel av 1900 tallet og faktisk hel fram mot 1950 var å bo i et «arbeiderklasse» strøk med i starten vann fra vannpost og stor trangboddhet.


Vi fortsatte runden via et Setesdalstun med ganske imponerende bygninger hvor størrelse og byggemåte speilte velstand for eier. Det var med bygninger for alt som både trengtes på en større gård og også det som skulle vise eiernes rikdom og posisjon. Dimensjon på tømmer brukt var bl.a. imponerende. Det samme var de bjørkenever dekte takkonstruksjoner som tålte norsk klima i en årrekke.


Stavkirken fra Gol ble flyttet til museet i slutten av 1880. Det er et praktbygg som har elementer helt tilbake til 1200 tallet. Med vår dyktige omviser fikk vi en fin gjennomgang av byggemåte og skikk for bruk av kirken opp gjennom tiden. Heldige oss som fikk komme inn og ble fortalt om gamle tider i norsk kirkehistorie.


Siste runde gikk på egen hånd i OBOS bygget fra Wessels gate. Hit ble en hel bygård fra 1870 tallet flyttet og møblert i tre etasjer fra slutten av 1800 tallet og helt frem til 1980 årene. Ibsens Dukkehjem er modell for den eldste møbleringen og deretter gikk det fremover i tid til for mange gjenkjennelige interiører som satt i hukommelsen fra barne- og ungdomsår. Vinmonopolet fra 1920 fikk vi bare se gjennom vinduet, men brakte tanken tilbake til 6-kroners rødvin som kom i hus i barneårene.


Det var det vi rakk. Det er bare å fortsette på egne hånd. Museet har en mengde annet å by på. Igjen en fin tur med en mengde informasjon om hva som har formet det samfunnet vi lever i dag.


Ole Chr. Ous