21 medlemmer og ledsagere deltok på rusleturen i et flott sommervær. For flere av deltagerne var det første gang de besøkte museet, til tross for å ha vært bosatt i byen i mange år. Så «myten skomakerens barn» ser ut til å være riktig.


Vi ble møtt av guidene Anette Opheim og Knut Rogstad som tok oss med i de flott omgivelsene på Labro. De kunne fortelle at i disse dager har museet besøk av skoleklasser, men 21 juni «åpner» museet for publikum. Årets store arrangement er «Labrodagen» søndag 25. mai. På denne dagen kan det komme over 1000 besøkende.


Vi startet omvisningen med informasjon om de ulike vannkraftskildene som ble benyttet til gårds- og gruvedriften. De lettet arbeidet for bla maling av korn, behandle og tove klær, saging og prinsipper for å pumpe vann ut av gruva; kvernekallen, stampemølle, stangfelt og vannpumpe. Museet har gjort en stor og flott jobb i å lage installasjoner som viser de ulike prinsippene på en enkel og pedagogisk måte. Kreative løsninger, som for eksempel serveringsbestikk kjøpt på Europris, er benyttet for å demonstrere «Arkimedes skrue» - hvordan frakte vann oppover…


Fra den øvre delen av museet gikk vi ned til den gamle kraftstasjonen, et flott og ærverdig bygg. Her fikk vi informasjon om kraftverkets historie og teknisk utvikling. Anlegget ble bygget i perioden 1910- 1912. Historien bak etableringen har mange likehetstrekk med etableringen av Vemork; hvordan utnytte tilgjengelige ressurser til det beste for utviklingen. Lågen ble benyttet til tømmerfløting og trerenner som ble bygget for å føre tømmeret forbi kraftanlegget, er i dag under restaurering.


Det blir et flott anlegg når det blir ferdigstilt og kan åpnes for publikum. På veggene inne i bygget er det en rekke flotte fotografier som viser området og fossen spesielt. I dag er bygningen, fra å være en del av museet, også tilrettelagt for utstillinger, konserter og møtelokale.


Alle var enige om at det var en flott rusletur.


 

 Hilsen Arrangementskomiteen