KOG Pensjonistforening
50 medlemmer og ledsagere deltok på turen, som var tilrettelagt av Teamtour. Buss fra Knutepunktet gikk faktisk litt før oppsatt avgang. Det å ha med pensjonister på tur er en sann fornøyelse; Alle er tidlig ute og klar for tur. Bussturen mot Rjukan gikk langs Tinnsjøen og vi ankom Våer klar for siste etappe opp mot museumsområdet. Minibusser fraktet de fleste opp de bratte bakkene, noen tok beina fatt opp stien – også den ganske så bratt. Fossen og utsikten var et flott skue.
Vel oppe ble det servert rundstykker og kaffe før vi startet omvisning i byggene; først med film om selve tungtvannsaksjonen, før vi gikk over til selve tungtvannskjelleren. Et paradoks da selve kjelleren ble sprengt vekk i 1977 for å gjøre den gamle bygningen bak mer synlig. Men 40 år senere ble kjelleren funnet intakt og er i dag bygget inn i et helt nytt bygg som sto ferdig i 2022. Der fikk vi et interessant og lærerikt foredrag om Rjukans unike industrihistorie. Vår guide formidlet historien på en engasjert og med et enkelt språk som selv en pensjonert økonom forsto når ulike produksjonsprosesser ble forklart.
Byen mangedoblet innbyggertallet fra starten av kraft- og industriutbyggingen i 1907 og årene framover. Norsk Hydros etablering av «Rjukan salpeterfabrikker» førte både industriarbeidere og rallaren til Rjukan. Dette imponerte selv oss fra Kongsberg med vår stolte industrihistorie i «ryggsekken». Sam Eyde og Kristian Birkeland utviklet sammen senere det som skapte den norske nitrogenindustrien.
Etter foredraget gikk vi rundt i selve tungtvannskjelleren, hvor historien og bakgrunnen for den aktiviteten produksjonen av tungtvann ble beskrevet. Og selvsagt preget av den innsats norske motstandsfolk gjorde for å hindre tyskerne i å kunne ta i bruk atomvåpen. Museumsbyggene gir en flott ramme og beskrivelse av den unike industrihistorien som fant sted på lite stykke Norge, langt inn i en trang dal – men som hadde tilgang til en viktig faktor – vannkraft. Rjukan-Notodden industriarv ble i 2015 del av UNESCO’s prestisjefylte verdensarvliste.
Fra Rjukan gikk turen videre til Tuddal Høyfjellshotell. Dessverre fikk «yr» rett denne dagen; regn og tåke gjorde at turen over fjellet ikke ga oss mulighet til å se Gaustatoppen og det flotte fjell-landskapet. Vi ankom hotellet og ble tatt imot i Gildesalen og fikk historien om hotellet fortalt av en fra vertskapet, Elsa Pedersen. Hotellet er familiedrevet og gått i arv i generasjoner og sønnen Einar Gurholt, 5 generasjon, driver nå stedet. En nydelig lunch bestående av laks og eplekake og is ble servert, før Knut Buen avsluttet oppholdet med et kåseri fullt av livsvisdom, gode tanker og historier. Gi ros, viktigheten av å bli sett og gi anerkjennelse var stikkord her. Og selvsagt hadde han med hardingfela. En flott avslutning på dagen – og folkemusikk «live» er en helt annen opplevelse enn å høre den på radio. Det var flott, selv for en som normalt slo av «Folkemusikkhalvtimen» på NRK på søndager.
Turen hjem gikk via Notodden før vi ankom Kongsberg kl 1900. Og alle var enige om at det hadde vært en fin tur.
Vi takker igjen Teamtour og Jan for godt program, trygg sjaførjobb, ispedd både historier og sang.
Her kommer noen bilder fra turen